Moeder worden in Amsterdam
Actualiteit

Dit is de actualiteitenpagina van de verloskundige kring Amsterdam. Deze kring bestaat om samen te werken aan de kwaliteit van de verloskundige zorg in onze regio.

Er zijn roerige tijden aangebroken na het uitkomen van het onderzoek EURO-PERISTAT-II, een groot Europees vergelijkend onderzoek van gezondheidsuitkomsten van moeders en baby’s in 25 EU-landen en Noorwegen. Hieruit blijkt dat Nederland behoort tot de landen met de hoogste babysterfte in Europa. Er is een hoop gezegd over deze cijfers. Ze vallen hoger uit a.g.v. onze relatief grote groep oudere moeders en allochtone moeders. Wij doen weinig aan prenataal onderzoek, waardoor kindjes met ernstige afwijkingen vaker worden geboren. Wij zijn terughoudend met het behandelen van zeer vroeg geboren kindjes. Wij registeren onze sterfte gevallen zeer nauwkeurig. Toch verklaart dit niet alles en blijft het feit bestaan dat de babysterfte in Nederland omlaag kan.

Het is lastig om je vinger precies op de zere plek te leggen. Voor we conclusies trekken zullen we eerst verder onderzoek moeten doen. En ondertussen doen we aan kwaliteitsverbetering op elk vlak. We werken heel hard aan betere en nauwere samenwerking tussen de beroepsgroepen, gezamenlijke protocollen tussen verloskundigen, gynaecologen, ambulancepersoneel en kinderartsen, meer tijd en zorg voor de barende vrouw, meer keuzevrijheid voor de zwangere, het openen van sfeervolle bevalcentra.  En elk sterftegeval wordt door en door geevalueerd. Waar hadden we anders, beter, sneller kunnen handelen, waar kunnen we van leren, wat moeten we aanpassen. 

Ziekenhuizen, gynaecologen en verloskundigen slaan de handen ineen om de kwaliteit van zorg in Amsterdam op het hoogste niveau te brengen.

Ben je benieuwd naar alle berichten uit de media rondom dit thema klik hier
echocentra